Utgravet av SCHETELIG (6516).
Gravfund fra folkevandringstiden fra Kvale, Stedje sogn, Sogndal pgd., Nordre Bergenhus amt.
a. Stor forgyldt spænde av sølv av typen Rygh fig. 262 med rund topplate paa bøilen. Hele spænden er dækket med meget gode dyreornamenter i relief; de høie rammelister om ornamentfeltene er indlagt med niello. Platen paa bøilen har i midten konsentriske ringer og derom en bord av degenererte spiraler; fotens tre fremskytende hjørner har ansigter en face. Naalen er av jern med fastrustete rester av tøi. Spændens længde 12,8 cm. Overstykket 6,3 cm. bredt. Delvis litt skadet i kantene. Avbildet fig. 2.
b. Mindre spænde av forgyldt sølv, type Rygh fig. 256 med halvrundt avsluttet fot. Helt over prydet med dyreornamenter i relief. Knækket midt paa bøilen og litt skadet i kantene. Naalen av jern, nu avbrukket. 6,4 cm. lang. Avbildet fig. 3.
c. Spænde av forgyldt sølv av samme form som foregaaende og likeledes helt over dækket med ornamenter i relief, som imidlertid her ikke viser dyremotiver, bare baandfletninger. En del av foten er avbrukket. Naalen av jern med fastrustete rester av tøi. 5,4 cm. lang. Avbildet fig. 4.
d. Liten glat likearmet spænde av bronse, formet som et baand med avfasete kanter, litt utvidet midt paa bøilen og avrundet avslutning i hver ende; ved begge ender av bøilen et ophøiet tverbaand. Naalen av jern med forrustete rester av tøi. 4,4 cm. lang. Avbildet fig. 5.
e. Liten spænde av bronse, i form og størrelse ganske lik foregaaende. Naalen avbrukket, men spor av jernrust viser at den ogsaa her har været av jern.
f. Rester av to par hegtespænder (Rygh fig. 268) med plater av bronse og fire glatte, forgyldte sølvknapper paa hver plate, altsaa otte paa hvert par; (av det ene par foreligger bare halvdelen med fire knapper). Rester av tøi bevaret ved knappene.
g. Seks smaa glasperler, to ringformete blaa, en ugjennemsigtig rød, en ugjennemsigtig hvit, en klar gullig og en ugjennemsigtig blaahvit; alle omtrent av størrelse som en ert.
h. Et ganske litet, profilert bronsestykke med hul igjennem, fundet ved perlene og sikkert oprindelig anbragt paa perlebaandet. 0,9 cm. langt.
i. Beltering av bronse, ganske ubetydelig oval; støpt med rundt tversnit, indskaaret spor for tornen og en grund fure rundt om langs ytre side av ringen. Paa hver side av denne fure er stukket en tæt række fine punkter. Det meste av tornen er tilstede i to brudstykker. Ringen 5,9 cm. største ytre tvermaal. Avbildet fig. 6.
k. To nøkler av bronse; den ene omtrent fuldstændig, knæbøiet litt nedenfor midten og med to fremskytende takker nederst; den andre mangler hele den nedre del. Begge har oventil en ring støpt i et med resten og fine indridsete linjemønstre nedover sidene. Den fuldstændige er 8,5 cm. lang. Avbildet fig. 6.
l. Kniv av jern med rester av træskaft, nu 16,4 cm. lang, hvorav bladet utgjør 9,4, tangen 7 cm. Træskaftet har imidlertid været 4 cm. længer end tangen, saa knivens fulde længde oprindelig var 20,4 cm. Kniven laa i graven tæt op til nøkleringen.
m. Et defekt litet jernredskap med fal, nu 6 cm. langt, og et andet ubestemmelig jernstykke. Ved det førstnævnte er fastrustet rester av grovt tøi.
n. Vævske av jern med træskaft. Bladet er 34 cm. langt, jevnbredt med jevnt smalnende spiss, altsaa uten den fremspringende tap som ellers utmerker vævskeene fra den ældre jernalder (Rygh fig. 150). Træskaftet har været16 cm. langt; nu er bare levnet en stump av tangen paa 3,5 cm. og en del brudstykker av gjennemrustet træ. Avbildet fig. 7.
o. Haandsnellehjul av jern, omtrent kugleformet, meget forrustet, nu 2,3 cm. i tvermaal, oprindelig litt mindre. Avbildet fig. 8.
p. Syllignende jernredskap med træskaft; jernet er 3,2 cm. langt utenfor skaftet og ser ut til at ha but spiss; skaftet er sylindrisk, 2 cm. tykt og bevaret i en længde av 2,5 cm.
q. Smaa rester av 9 runde træpinder, 0,8 cm. tykke, hver forsynet med en liten jernkrok i enden; i en længde av 0,7 cm. fra enden er pindene skaaret litt tyndere som for at gi plass for en surring med traad. Maa være rester av et redskap for et kvindelig haandarbeide. Avbildet fig. 9.
r. Rester av en liten kiste av træ,
nemlig to jernhanker med krokbøiete ender som Rygh fig. 451, 13 cm. lange (avbildet fig. 10), to større og flere mindre jernnagler, rester av smale, flate jernbeslag,
alt med fastrustete rester av træet. Hankene har sittet en i hver ende av kisten og efter deres plass i graven har kistens længde været 70-80 cm.
s. Spandformet lerkar av lermasse blandet med asbest. Formen er buket. Hele ytersiden er dækket med tætstillete halvkugleformete smaa knopper utført med et stempel; om randen er jernbaand med hanker og tynd, traadformet hadde. 13,5 cm. høit, 15,7 cm. i tvermaal over randen. Avbildet fig. 11.
t. Nogen stykker av harpikstætning til en trætine
Fundet blev gjort i en gravkiste av heller som var opdaget ved jordarbeide høsten 1910 like ved husene paa den nedre gaard paa Kvale (redaktør Jens Kvales eiendom). Kistens tak laa nu ca. 1 m. dypt under flat mark; men da stedet er gammel aker og det fremdeles fandtes rester av jordfri røis under akerjorden paa og ved kisten, er det overveiende sandsynlig at graven tidligere har været dækket av en haug. Kisten var nedskaaret 50-60 cm. dypt i auren; bunden var aur, alle væggene reiste heller, taket flere lag heller paa hverandre. Takhellene og paa et enkelt punkt ogsaa væghellene var noget forstyrret av arbeiderne da graven blev opdaget, men kistens indre med indhold var fuldstændig urørt. Kisten var i det hele 4,90 m. lang, 0,70-1 m. bred og 0,60-0,80 m. dyp. Den stod med længderetning ret øst-vest. Omtrent paa midten var det stillet en helle paa tvers, saaledes at kisten blev delt i to rum; i det østre rum fandtes spændene, perlene, hegtespænder, beltering, nøkler, kniv og de to smaa jernstykker m, mens alle de øvrige sakene laa i den vestre avdeling. Den begravete har altsaa ligget i den østre del av graven og, som det fremgik av oldsakenes plass i kisten, med hodet mot øst, mens alt det av gravgodset som ikke direkte hører til dragten (redskaper, kar, kiste), hadde sin plass i den særskilt avdelte vestre del av kisten. Flere tilsvarende graver kjendes fra cand. E. DE LANGES utgravninger i Hafslo (B. M. Aarb. 1909, nr. 3).
B13954
Gravfunn fra folkevandringstid fra Kvåle, gnr.23, bnr.43, Sogndal, Sogn og Fjordane. For plassering av gjenstandene i graven, se fig. 4 i Ringstad, B.: «Ein Webschwert der Völkerwanderungszeit mit Entrelacs-Ornamentik aus Kvåle, Sogndal, Westnorwegen». Offa 1988. Kiel 1989.
/1 Relieffspenne (1) av forgylt sølv, l. 12,3cm. Platen er rektangulær, den er delt i bord og midtfelt ved niellolist. Listen fortsettes i bøylens og fotens midtlinje. Borden dannes av fem menneskefigurer, nær figurene i randpartiet på foten til Nerman 1935, tekstfig. 138, også Åberg 1924 fig. 118. Figurene i de øvre hjørner har hevet hånd med sprikende tomler. Midtfeltet har dekor av sirkler med midtpunkt. Mot nedre kant ligger to profilhoder med opprullet kjeft og hals som skyter opp fra bøylens rot. Bøylen har langsgående felt med vinkeldekor og løpende spiraler på hver side av niellolisten. Foten er en tidlig takfot. Profilhodene har gapende kjefter med opprullede ender. Fra hodene, gjennom vingefeltet og langs fotens rand går et felt med løpende spiraler. I midtfeltet ligger to fuglehoder på hver side av niellolisten. Nebbene vender hver sin vei og ligger opp til listen. I sideflikene sitter rundler med trekantmotiv, i nedre flik et dyrehode sett ovenifra. Fra dette skyter to profilhoder med gapende kjefter opp mot sideflikene. Ringstad 1989 fig. 7.
/2 Korsformet spenne av bronse nær Reichstein 1975 Tafel 54, 2 (B2828), dyrehodet muligens nærmere fig. 84 hos Shetelig 1906 (B2827). Spennen har konkav underside, knoppene er støpt i ett med platen. Spennens l. 13cm. Tekstilrester ligger ved og sitter i nålen. Ringstad 1989 fig. 8.
/3 Mindre, korsformet spenne av bronse av lignende type, men med oppdelt plate og bøyle uten utvidelse som fig. 84 hos Shetelig 1906. Vårt eksemplar har dessuten utvidelse på platen mellom bøyle og dyrehode. Spennen har konkav underside, knoppene er støpt i ett med platen. Spennens l. 6,5cm. Sammenfoldede tekstilrester sitter i nålen.
/4-5 To identiske korsformede spenner av sølv med forgylling på plate og fot (slitt bort på bøylen ?). Knoppene er runde, øvre knopp er støpt i ett med platen, sideknoppene sitter på spiralaksen som går gjennom dem. Smal bøyle, b. 0,5cm, og fot, b. 0,3-0,4cm. Foten avsluttes med et flatt, avrundet parti, tvm. 0,9cm. Plate og fot har stempeldekor. Platen har fellestrekk med Reichstein 1975 Tafel 93, 4, foten med Tafel 138, 5.
/6-8 Et par hekter og fragment av hekte (6-8) av forgylt sølv med dyreornamentikk i stil I. Av hovedtypen R312, mer spesifisert av Hines gruppe C2 (Hines 1984, 381, også eks. Salin 1935 fig. 347). Hektene har tilnærmet trapesformet plate (tilnærmet, da de skrå sider knekker av i rette vinkler like over den brede enden) med jevnt buet profil. I forlengelsen av den smale enden ligger en rundel. Platen er er omgitt og delt i to små og to større felt ved en opphøyet list. I listens skjæringspunkt ligger et tresidig innsnitt. I de store feltene ligger to dyr med bøyde ben og labbene mot platens ytterkant. Hodene ligger i de små feltene med kjeftene mot rundelen. Denne har, foruten rammelisten, en opphøyd konsentrisk sirkel og midtpunkt. I de to nedsenkede feltene er det små radiære streker. L. 2,1cm, b. 0,7-1,3cm, rundelens diam. 0,8cm. Ringstad 1989 fig. 9.
/9-10 To par spiralhekter av typen R271 av sølv. Spiralen, med fem vindinger, har diam. 1,5cm.
/11 Flat ringspenne av bronse med fire dyrehoder. Ringen er dannet av et 0,7cm bredt bronsebånd. Den har konkav underside og er 4,2cm i diam. Mot tornens spiss og feste ligger fire, grovt utformede, dyrehoder i profil. Parene har noe ulik øye/hode innramming, og hodene ved festet har nedre del av kjeften tilbakerullet. Lignende dyrehoder, men i annen utførelse, finnes på ringspennen fra Nornes, Sogndal, B9688e, BMÅ 1946, fig. 9, denne er imidlertid av typen R321. Området mellom dyrehodene på belteringen fra Kvåle er dekorert med punktsirkler, øvre halvdel har dobbel rekke sirkler, med en mellomliggende sirkel, nedre halvdel har en enkel rekke. Se Norling-Christensen 1957, Haraldstedgravplassen, fig. 41, 19, for beltering med lignende punktsirkler. Tornen er profilert i underkant av løkken til festet og midt på. Et lite fragment, lær eller bein ?, ligger ved, st.m. 1,1cm.
/12 Fuglenål av bronse, l. 6,8cm, ytterste del av odden mangler.
/13 Tynn nål med øye av bronse, l. 4,7cm, tenen er noe flat, tvm. 0,1-0,2cm. Øyets øvre del mangler.
/14 Smykkenål av jern med profilert, forgylt hode av bronse i rester av etui av tre. Av typen R274, l. 18,8cm, derav det forgylt hodet 2,6cm. Ser ut til å ha vært lik B6727h, BMÅ 1913 fig. 30, katalogisert som redskap, nå svært fragmentert. I dag sees ikke forgylling av hodet, det fremgår heller ikke av tilveksten. Også her er etui av tre bevart.
/15-24 Ti perler, ni av glass og en av rav. Glassperlene er tønneformet, ravperlen har mer form av flattrykt kule. /15 er av grønt, opakt glass, diam. 0,9cm, h. 0,7cm. /16 er av turkist, kornet (krakellert ?) glass med et uregelmessig, horisontaltløpende rødt bånd med gult midtparti, diam. 1,5cm, h. 1,1cm. /17-18 (blandet). En perle er av rødt, opakt glass (glassfluss ?) med stripet struktur i glasset, diam. 1,1cm, h. 0,7cm. Den andre perlen har rød bunn med korsformede sjakkmotiv i gult, rødt, hvitt, grønt og sort, diam. 1,2cm, h. 1cm. /19 er som foregående, men med større og klarere mønster i rødt, hvitt, gult og sort, diam. 1,3cm, h. 1cm. /20 er av grønt, klart glass pålagt to røde og to gule sirkulære felter, diam. 1,3cm, h. 1cm. /21 er av hvitt, opakt glass med tre rødfiolette, påsmeltede knopper, diam. 1,2cm, h. 0,7cm. /22 er ravperlen, diam. 1,6cm, h. 1,2cm. /24 oppsprukken og sammenlimt perle med turkis bunnfarge og korsformede sjakkmotiv i gult, rødt og hvitt, diam. 1,5cm, h. 1cm.
/25 Tre skår av skål av grønt glass, som C29300x, Ommundrød, Hedrum, Vestfold, UOÅ 1956-57, UOÅ 1954-55, s. 17 fig. 10, med rett avskåret rand som denne. Det største skåret, som er oppsprukket, måler 10cm horisontalt på skålen, 7cm av selve randen er til stede. 5,5 cm av skålens høyde er bevart, de laveste 3cm krummer mot bunnen. De andre skårenes st.m. er 6 og 5,5cm. Diameteren på skålen ser ut til å ha vært ca. 14cm. Et smeltet stykke blågrønt glass, st.m. 1,5cm. Fragment av bergkrystall, st.m. 1,6cm.
/26-28 Tre skår av glassbeger med pålagte tråder av grønt glass, av typen R337-338. Et skår av randen, st.m. langs randen 3,3cm, h. 3,6cm, er bevart. Dette har randlist. Under randen følger et kanellert parti, hvor de horisontale linjene er støpt i ett med glasset og er ikke dannet av pålagte tråder. En liten avspaltning ligger ved. Et skår, st.m. 3,7cm, har rester av to vertikalløpende, pålagte tråder. Et tredje skår, st.m. 2cm, har muligens rester av kanellering.
/29 Vevsverd av jern av typen R150 med treskaft dekorert med slyngede bånd. Av «klingen» er 19 fragmenter bevart, det største har l. 14,5cm. Dette viser også bredden som har vært 4cm. Skaftets l. er 19cm, tvm. 3-4cm. Rester av en 2cm bred bronseholk nede og avtrykk etter en like bred holk oppe. Små fragmenter av bronseholken ligger ved. Ringstad 1989 fig. 5-6.
/30 Kniv av jern av typen R145 med knapp og rester av holk av bronse på skaftet, l. 22cm, derav bladet 9,5cm. Tangens øvre del ligger ved som tre fragmenter. Holken i skaftets nedre del er 1cm bred, her er trerester bevart. Knappen i skaftets øvre ende (ligger løst ved) er oval med tvm. 2,2cm.
/31-32 To redskap av jern nær R413, skrapere/kjøttkniver ? Disse har imidlertid ikke avsats som typeeksemplaret, den avrundedeeggen ligger i direkte forlengelse av tangen. /31 har l. 9,5cm, eggen er 3,5cm bred. Tangen har jevn utvidelse mot avrundet egg. Trerester er fastrustet til redskapet, noe kan være rester av skaft. Trerester ligger også løse ved. /32 har mer markerte egghjørner, l. 8cm, eggens b. 4,2cm.
/33 Gjenstand av jern, trolig nøkkel etter samme prinsipp som R456. Skaftet er dannet av et 1-1,2cm bredt jernbånd. I øvre ende er dette ombøyd og lagt nedover skaftet, 3,8cm (på samme side som skjæret ligger). Båndet er bøyd om skjæret i nedre del. Skjæret sitter vinkelrett på skaftet og består av en sirkulær utvidelse (spiralopprulling ?) på begge sider av festet til skaftet, diam. 1,3cm. Gjenstandens l. 9cm.
/34 Spinnehjul av olivin, kuleformet, diam. 2,8cm, med rester av ten i hullet. Hele flaten er dekorert. Dekoren er lagt i tre horisontalløpende bånd, to av feltene er oppdelt i firkantede felt. Dekoren består av ulike typer skravurmønster, et motiv kan oppfattes som et tre. 30g.
/35 Fem fragment og flere avspaltninger av brent leire, trolig av spinnehjul. Fragmentet med hullet har st.m. 1,5cm, hullets diam. 0,6cm.
/36 Ten av tre med krok av jern og bronsebeslag, l. 2,2cm, derav kroken 0,7cm. Beslagets b. 0,5cm.
/37 Liten krok av tynn, bøyd bronseten. Krokens l. 1,2cm.
/38 Spannformet leirkar med svakt buket form, tilnærmet helt etter sammenliming av en mengde skår. Rester av jernbånd. Godset er asbestmagret med mørk utside. Randen er skrått avskåret. Karet har vertikal, grovt utført, dekor nær Bøes firsidige knotter mellom de kamtrukne båndene. Den horisontale dekoren øverst på karet ligger heller ikke så nær randen som på typeeksemplaret. Diam. 15,5cm, h. 10cm. Flere skår (også sammen med /39), rester av jernbånd og hank ligger ved. Seks fragmenter, trolig tetningskitt, og et fragment av tynt bronseblikk, muligens kantbeslag, ble funnet i karet. St.m. på kittet opp til 1,8cm, bronseblikket 0,5cm.
/39 Rand og øvre del av spannformet leirkar (39) av kleber(?)magret gods. Sammenlimt av flere skår. Randen går over i karvegg uten markering. Her er rester av jernbånd og hank. Ikke spor av dekor på de bevarte deler. Diam. 8cm, bevart h. opp til 4cm. Flere skår ligger ved (ikke skilt fra skår tilhørende /38).
/40 Tilnærmet helt leirkar av tynt glittet gods med mørk farge. Kan muligens regnes til typen som hos Bøe er behandlet under avsnittet om bulevaser, men uten relieffdekor, eks. Bøes fig. 228 fra Evebø, Gloppen (B4590). Buken har, som Evebøkaret, vertikale bånd som går opp til et horisontalt bånd som ligger på skulderen. I båndet ligger horisontalløpende små streker (stiplet linje), på Evebøkaret er de lagt skrått inn som skravur. Dessuten har vårt kar vinkler mellom vertikalbåndene på buken. Vårt kar har imidlertid kortere, videre og mer svungen hals, overgangen til buken er mindre skarp og randen er mer utbøyd enn ved Evebøkaret og andre kar av denne typen. Halspartiet ligger muligens nærmere kar av typen R365, selv om vårt kar har lengre hals enn dette. Vårt kar har heller ikke hank, men deler av karet er borte hvor hanken kan ha sittet. Diam. ved randen 13-14cm, h. 8cm. Flere skår og trekull funnet i karet, ligger ved.
/41 59 skår (enkelte sammenlimt) av leirkar av typen R361 (41). Sort, glittet gods. Karet har hatt dekor av horisontale linjer på halsen, heltrukne og stiplet. Like over skulderen har det løpt et smalt vinkelbånd mellom horisontale linjer. Skårene måler opp i 6cm i st.m. (sammenlimt av to skår). En pose med små skår og avspaltninger ligger ved.
/42 Skrinhank av jern av typen R451, men med lengre armer og mindre skarp vinkel mot selve bærestykket. Tenens diam. 0,5-0,6cm. Hankens bredde 8,5cm, armenes l. ca. 3cm. Deler av ører til feste ligger ved.
/43 Skrinhank av jern av typen R451, men med lengre armer. Kraftigere enn foregående, tenens diam. ca. 0,8cm. Hankens b. 10,3cm, armenes l. ca. 5cm. Trerester (nr. 54 ?) ligger ved.
/44 Bøttehank av jern med opprullede ender. Dannet av jernstang med rundt tvsn. ned mot festet, diam. ca. 7cm. Den øvre delen, selve bærestykket, er uthamret til et 1,7cm bredt parti med oppbøyde sidekanter. Hankens h. 14cm, bredest like over festet, 20cm. Hanken er i tre fragmenter. Her er rester av to ører til festet, et ligger løst ved.
/45 Jernplate som har vært bøyd rundt (på tre sider) et stykke tre med rektangulært tvsn. hvorav kun rester er bevart /holk ? Gjenstandens l. 6,8cm, b. 2cm, h. 1cm.
/46 Fragment av jernbånd, l. 3,4cm, b. 1,1cm.
/47-50 Fem nagler/kramper/beslag av jern med trerester. Naglenes l. opp til 2,5cm, trestykkenes størrelse opp til l. 8,5cm, diam. 1,5cm.
/51 Et avlangt, svakt bøyd stykke jern med tekstil. Jernets l. 6,5cm, b. 1cm (svært oppsprukket). Tekstilstykket ligger over jernet på den konvekse siden.
/52-58 Tetningskitt, trolig fra opp til fem tiner av tre med noe ulik diam., stykker er satt sammen til et mindre kar med diam. ca. 14cm, et større med diam. 22-24. Her er kitt fra bunn og søm. De fleste stykkene er av finkornet masse, men det finnes enkelte med grovere masse med hvite spetter.
/59 Vestlandsøks av bergart. L.6,2cm, br.over eggen 4,9cm.
/60 Stykke av stein med «bobler» i overflaten, st.m.
/61 Glimmer Bergkrystall
/62 Syv runde steiner av hvit kvarts, eggformede og mer uregelmessige, tvm. Glimmer Avslag av kalsedon/kvartsitt, st.m. 3,8cm.
/63 Rundt stykke glass med flat underside, hvelvet overside. Grønn med hvit «pupill» med en mørk flekk sentralt i denne. Ru underside. Diam. 1,5cm, h. 0,5cm.
/64 Anheng av bronse. Dråpeformet med hull til oppheng i den smale enden. Flat bakside, fremsiden er svakt hvelvet og korrodert, h. 1,8cm, t. 0,3-0,5cm.
/65 Tre små masker av sølv. Stiliserte ansikt med store, runde øyne og markert nese som går over i øyeinnramming og hodemarkering. Konkav underside. Tvm. 0,6-0,7cm. Tynn, bøyd sølvten med riflet overside, muligens fragment av sølvhekte . Tenens l. 0,13-0,15cm.
/66 Kule av ubrent leire/stein. Naturdannet ? Tre konsentriske sirkler på oversiden. Like under midtpartiet løper en horisontal hulkil, derunder en liten fasett mot undersiden hvor det sitter en knopp. Det er uklart om formen er fremkommet naturlig eller om kulen er dreiet. Diam. 3,8cm, h, 3,2cm.
/67 Tenner
/68-72 Syv fragmenter bein, to er brent, fire er svært porøse, et er sammensintret med jern/rust, st.m. opp til 3,8cm.
/73-74 Never
/75 Fragment av jernbånd med trerester eller bein, l. 2,9cm, og 2,2cm.
/76-77 Sand og grus, muligens med fragm. av bein og tre.
/78 Tre og kull.
/79-81 Syv jernfragmenter, fire med trerester. St.m. opp til 2,7cm. Et av fragmentene kan være en tenkrok.
/82 «Knapp»av glass. Flat underside, hvelvet overside. Hvitt, opakt glass med tre grønne felter på oversiden. Ru underside. Diam. 1,5cm, h. 0,6cm
B13955
Gravfunn fra folkevandringstid fra Kvåle, gnr.23, bnr.43, Sogndal, Sogn og Fjordane.
/1 Dyrehode til fot av korsformet spenne av bronse, nær Shetelig 1906 fig. 75. Øynene er trukket ut i to spisser. To lister løper sammen ved øynene og fortsetter i snutens midtparti. Neseborene er markert av to knopper. Den nedre avslutningen er fragmentert, l. 3,7cm. Konkav underside. Korrodert/ødelagt ved ild.
/2Remspenne, fragmentert, av bronse. Platen er nær Nerman 1935 VWZ Gotlands Tafel 48, 489, men vårt eksemplar har hatt firsidig ramme. Det meste av rammen og tornen er borte. Kun deler av en arm, tornens feste og platen er bevart. Platen har tre nitehull, tornens feste sitter i det midtre, en nite er bevart. Nærmest rammen er platen firsidig, men like over nitehullene bøyer den inn og smalner av mot brudd. Korrodert/ødelagt ved ild. Platens b. 2cm, avbrutt l. 2,5cm.
/3 Plate til hektespenne av bronse av Hines type B1 (Hines 1984, 380), nær Nerman 1935 VWZ Gotlands Tafel 51, 529. Tre hull i platen etter knapper, h. 1,8cm, b. 0,6cm, en ende er avbrutt. Korrodert/ødelagt av ild.
/4-7 Tre bronsefragment, st.m. opp til 2cm. To er mulige knopper til korsformet spenne, et er smeltet sammen med bein. Små fragmenter, av smeltet sølv, st.m. opp til 0,6cm.
/8 Ildstein av hvit kvarts/kvartsitt. Rundet form, delvis avslåtte sidekanter. Flat, slipt over- og underside med striper etter ildslagning. L. 12,3cm, b. 7,8cm, t. 3,7cm.
/9 Bøyd jernten/krok. Tenens l. 8cm, krokens 4,5cm. Bøyd jernten, l. 4,5cm. Jernfragment st.m. 2,7cm.
/10Nagle/spiker av jern, bøyd som til en krok, l. 3,4-4cm, hodets diam. 0,9cm.
/11 Tynn jernten, l. 1,4cm.
/12 Fire jernfragmenter, st.m. 1,8-3,2cm. Et av dem er trolig en nagle/spikerstilk.
/13-24 124 skår og avspaltninger av spannformet leirkar av buket form med asbestmagret gods. Nær Shetelig 1904 fig. 17, VJG fig. 263 (B4590, Evebø, Gloppen), men feltene med horisontaldekor har på vårt kar vekselvis vertikale partier. St.m. opp til 9cm.
/25-27 Del (ca. 1/3) av hankekar (R361) sammenlimt av flere skår. To sammenlimte skår av randen ligger ved. 33 skår av samme kar, fire er sammenlimt og utgjør del av skulder og hals, st.m. horisontalt på karet 11,5cm. Ellers st.m. opp til 6cm. Karet står nærmest Straumes (1987 s.16, med henvisning til Bøe 1931) serie C med svunget halsparti, lavtliggende skulder og mindre krummet hank. Form og dekor står nær Bøes fig. 83-84. Buken er ornert med hengebuer, i halspartiet sitter tre bånd med horisontalt trukne furer som knekker ned ved hanken. De øvre 5cm mot randen har ikke dekor. H. 13cm. To skår av det spannformede karet (B13955/13), st.m. 1,5-2,1cm.
/28-31 14 skår av det spannformede karet, st.m. opp til 3cm. Syv skår og avspaltninger av leirkar, st.m. opp til 2,3cm. Stykke av randen av hankekaret, sammenlimt av fire skår, l. langs randen 7,5cm. Tre små hull, muligens etter reparasjon/32-33 Utgår
/34-35To fragmenter av plate av bein med dekor. Det største fragmentet har l. 2,2cm, b. 1,7cm. Et horisontaltløpende felt med tobåndsfletning, derunder felt med skraverte mønster. Ringstad 1989 fig. 13. På det mindre stykket, st.m. 1,3cm, er del av tobåndsfletningen bevart.
/36 Tre fragmenter av spillebrikker av typen R177 av bein eller gevir. To av fragmentene har dekor av punktsirkler, det tredje av linjemønster. St.m. 0,4-0,9cm.
/37 Tre fragmenter av bjørneklør.
/38Avlangt dekorert stykke bein, l. 1,1cm. Her er rester av en langsgående kant med dobbel konturlinje. Mot midten ligger en punktsirkel hvorfra det utgår en linje som følger konturlinjenes retning. Dekoren er «spinklere» enn ved /34-35.
/39-57 Ti spillebrikker og 47 fragmenter (halve eller mindre) av spillebrikker av type som /36. Runde eller svakt ovale med diam. 1,4-1,7cm og h. 0,3-0,7cm. Flere har punktsirkler (tre eller fem sirkler), en har dekor som en nyere tids flettet skinnknapp, en har avflatet topp. Enkelte, men ikke alle har doble hull på undersiden. Enkelte beinfragmenter ligger ved, de fleste er trolig deler av spillebrikker.
/58Bjørneklo.
/59 Stykke flint med knusespor, ildflint ? St.m. 2,5cm. Glasert slagg eller sammensintring, st.m. 2,1cm/60 Utgår
/61 Div. kullbiter
B13956
Gravfunn fra eldre jernalder fra Kvåle, gnr.23, bnr.43, Sogndal, Sogn og Fjordane.
/1 11 hele og fragm. bjørneklør
/2 Fragm. av beinkam, st.m. 2,3cm. I tillegg foreligger ben av menneske
B13957
Gravfunn fra Kvåle, gnr.23, bnr.43, Sogndal, Sogn og Fjordane.
/1 Ildflint, uregelmessig stykke flint med knusespor, st.m. 2,2cm.
/2 To fragmenter av jernbånd, l. 0,8 og 1,9cm, b. 0,8cm.
/3 To jernfragmenter, st.m. 1,1 og 1,3cm.
/4Jernfragment, st.m. 1cm.
/5 Brent leire, st.m. 3cm. I tillegg foreligger ben av menneske
B13958
Løsfunn fra haugfyll, Kvåle, gnr.23, bnr.43, Sogndal, Sogn og Fjordane.
/1Utgår
/2 Kniv av jern, nyere ? L. 11,5cm, derav tangen 6cm. Odden er avbrutt, og eggen er ødelagt. Ryggen skrår i rett linje mot odden. St.b. v ed avsats mot tange, 1,5cm.
/3 Spiker av jern, nyere ? L. 6cm, hodets tvm. 2cm.
/4Jernbånd, l. 8cm, b. 1,1-1,5cm.
/5 Bøyd jernten, samlet l. 9cm. Et rett stykke, l. 4cm, med to armer bøyd i rett vinkel som igjen er bøyd tilbake paralellt med det rette stykket.
/6Jernfragment, st.m. 2,4cm.
/7 Slagg. Muligens kalottformet bunnkake av smislagg, delvis glasert, diam. 10-11cm